Skip to main content

Bäst-före-datum eller Sista förbrukningsdag?

Visste ni att en tredjedel av all mat som produceras slängs, samt att närmare 800 miljoner människor går hungriga varje dag? Det är en ekvation som inte riktigt går ihop. Det finns en del saker vi människor måste få insikt om och bli bättre på. Ett enkelt steg är att lära oss skillnaden på begreppen ”bäst-före datum” samt ”sista förbrukningsdag”. Idag är det 1 av 5 svenskar som slänger fin mat just för att de inte vet skillnaden på orden.  

Det krävs inte en helt förändrad livsstil eller mycket ansträngning för att sluta slänga mer mat. På livsmedelsverkets hemsida skriver de att ”bäst före-datumet” betyder att varan har samma kvalité som vid tillverkningstillfället, tills datumet passerat, men det innebär ingen fara att äta maten därefter.

Vi på Deligate vill dela 3 tips att tänka på innan man kastar ut sin mat från kylskåpet. Kom ihåg att vi alla kan bidra till en grönare jord!

  1. Lukta på din vara. Känner du något annorlunda eller luktar det helt normalt?
  2. Titta på maten. Ser du något konstigt med din mat? Faktum är att mat kan, efter att bäst före-datumet har passerat, hålla i veckor, månader och till med år.
  3. Det tredje tipset är att smaka på det du tänkt kasta. Så länge det inte smakar konstigt är det okej att äta maten. Det kan ske att tuggmotstånd, färgen eller konsistens har förändrats, men du vet inte innan du har provat!

För att vara lite extra tydlig, efter ”bäst-före datumet” har du möjlighet att kolla över din mat innan du slänger den. Dock bör de varor som är märkta med ”sista förbrukningsdag” ej ätas efter att slutdatumet har passerats, då hälsorisken har ökat. Det gäller specifikt livsmedel som vakuumpackad färdigmat, köttfärs, färsk fisk, korv och kyckling. Vi på Deligate har målsättningen att se förändring både i hemmen och butikerna, och vi hoppas att du vill vara med oss på den resan!

 

Skrivet av, Kajsa Jerlström (2019-02-04)

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/vad-betyder-datummarkningen

 

Leave a Reply