Skip to main content

I varje kök finns det alltid en eller flera skärbrädor, av material som trä, plats, marmor, sten och glas. För att ta hand om sin mat på bästa sätt är det väldigt viktigt att ha bra hygien när det ska tillagas. Man kan till exempel använda olika färger på sina skärbrädor för att hjälpa till att hålla isär dem. Det är väldigt viktigt att ta hand om sina skärbrädor på rätt sätt, det ska vi gå igenom i detta inlägg.

  • Skärbrädor i trä kan man slipa lite på ytan och olja om, så blir de snabbt som nya. När man oljar in sin skärbräda dämpar det träets uppsugningsförmåga och minskar också risken att brädan får små sprickor.
  • Man ska alltid vara noga med att rengöra skärbrädan ofta, men träet mår inte bra att diskas i maskin. Mängden vatten samt den höga temperaturen torkar ut träet och gör att det finns risk att den spricker.
  • En träskärbräda torkas bäst på högkant, då kan du vara säker på att vattnet rinner av och inte bildar små pölar på skärytan. Du kan dock slänga in din plast- eller stenbräda i diskmaskinen för att vara säker på att bakterierna försvinner!
  • För att desinficera din träskärbräda kan du gnida eller spraya in den med vitvinäger eller ättikssprit, ett enkelt och naturligt sätt. Ta en sprayflaska, spraya på och torka av. Man kan även täcka brädan med salt, helst grovsalt och sedan skrubba med en rotborste, låt det verka i 30 minuter och skölj av. Det blir en perfekt bakteriedödande rengöring för din skärbräda.

Att få en skärbräda i plast som ny är inte lika enkelt, om den har används dagligen ska den bytas ut cirka två gånger per år. Vassa knivar i all ära men om man gör hack och repor i skärbrädor (oftast på mjukare materia som plast) bildas det en bakteriebomb. I dessa håll stortrivs bakterierna och det är svårt att få helt rent där.

Om man känner sig osäker på vilken skärbräda som ska vara till vad kan man välja skärbrädor i plast till kött, fisk och skaldjur och trä till grönsaker och bröd, eller så hittar du en annan strategi som passar just dig. Det viktigaste är att du vet vad som gäller för varje skärbräda!

Som sagt, din skärbräda är ett stort verktyg i din matlagning och den bör vara fräsch och ren för att resten av maten ska vara hygienisk, och därför hålla sig längre!

Psst, glöm inte att din skärbräda, tex i trä eller marmor är en perfekt inredningsdetalj och fungerar utmärkt att servera med!

Leave a Reply