Skip to main content

Är det någon gång det ska vara maxat med mat är det såklart på julen, men vad gör vi med alla rester? Har du koll på hur du hanterar och förvarar mat på bästa sätt för att få så lång hållbarhet som möjligt? Här bjussar vi på några bra tips på hur du kan minska matsvinnet efter årets dignande julbord.

Nu är det bra nära, julen är snart här! Köerna i matbutikerna är långa och kundvagnarna är överfyllda. Mycket mat innebär ofta också mycket rester. Vad gör du med allt som blir över från ditt härliga julbord? Här kommer ett helt gäng med tips på vad du kan göra med alla rester och hur du förvarar dom på bästa sätt för att få så lång hållbarhet som möjligt.

  1. Kyl ner maten så fort som möjligt 

Förbereder du mat en tid innan julbordet är det viktigt att kyla ner den tillagade maten snabbt och förvara den i kylskåp eller frys. Samma gäller med de rester som blir kvar, kyl ner så fort du kan. Genom snabb nedkylning håller maten sig fräsch längre.

Tänk på att om du ställer in varm mat i kylskåpet höjs temperaturen i kylen. Det gör att hållbarheten på alla dina kylvaror förkortas. Låt maten svalna innan du ställer in det i kylskåpet. Använd ett kallt vattenbad, ställ maten utomhus en stund eller dela upp maten i mindre behållare så går det fortare att svalna av den i rumstemperatur.

Tillagad mat håller sig ofta i flera dagar i kylskåpet. Det är framförallt temperaturen i kylskåpet som avgör hållbarhetstiden. Lämplig temperatur i kylskåp är 4°C, -18°C eller lägre i frys.

  1. Förvara maten rätt

Har du koll på hur du ska förvara maten på bästa sätt? Livsmedelsverket har en jättebra guide du kan kika i.

  • Kött och fisk ska kylas så fort som möjligt. Det går också bra att frysa i en lufttät förpackning. Magert kött har längre hållbarhet.
  • Mejeriprodukter förvaras i kylskåp. Lukta och smaka innan du slänger! Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in, fryst grädde kan inte vispas men kan fortfarande användas i matlagning.
  • Råa ägg i kylskåp kan hålla flera veckor efter bäst före-datumet. Luktar och ser ägget ut som det ska går det bra att äta.
  • De flesta grönsaker och frukter mår bäst i kyla. Vissa frukter kan få köldskador och mår bättre i en sval, till exempel banan, ananas, gurka och aubergine. I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Skär upp frukten i bitar innan du fryser den.
  • Bröd mår bäst rumstemperatur. Mjukt bröd går även bra att frysa in. Hårt bröd ska förvaras torrt, då kan det nästan hålla hur länge som helst.
  • Oöppnade burkar och flaskor med sylt, fond, ketchup och liknande kan oftast förvaras i rumstemperatur. När de är öppnade kan de behöva förvaras i kylskåp. Läs på förpackningen för råd.
  1. Överbliven mat blir nya rätter

Det finns massor av bra rätter att använda rester till. Vad sägs om en smarrig risotto, en het wok eller husmansklassikern pyttipanna? Här finns några förslag på recept för julens rester. Låt fantasin flöda, restmat blir ofta riktigt smarrigt!

Tips!

  • Småbitar av smått och gott förvandlas lätt till en härlig plockmåltid.
  • Använd rester till en omelett, perfekt att slänga ner lite allt möjligt i.
  • Trötta grönsaker går jättebra att ha i en köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Potatisen är väldigt god att steka upp dagarna efter.
  • Det mesta går att frysa för längre hållbarhet. Bakterier växer inte i frysen, det gör att det inte är farligt att äta mat som legat i frysen en längre tid. Fet mat har dock kortare hållbarhet då fettet kan härskna och smaka illa efter lång tid.

Med detta vill vi passa på att önska dig ett helt gäng med smakliga måltider och såklart en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

Källa: Livsmedelsverket

Leave a Reply