Skip to main content

Försäljningen av vegomat har ökat kraftigt de senaste åren och nya goda substitut för kött dyker upp hela tiden. Men räcker det och vad finns det mer för alternativ?

Elin Röös, biträdande universitetslektor på SLU, berättar i en artikel att det förmodligen inte finns någon produkt som är värre för klimatet än köttet. Det gör ju såklart att det är glädjande att försäljningen av vegetariska och veganska produkter ökar. Men enligt Elin vore det allra bäst om vi valde de vegetabilier där det går att få bra skörd på liten yta med så små insatsmedel som möjligt, som spannmål, baljväxter, rotfrukter och frukt. Vi bör dock hålla oss undan tropiska frukter som avokado, ananas och kokos.

Många av de tropiska produkterna odlas i regioner med väldigt hög biologisk mångfald. Det är väldigt olyckligt att avskoga såna regioner, säger Elin.

Sojafärs, vegokorvar och andra köttsubstitut är populära men de produkterna är mer klimatbelastande än att äta till exempel bönor direkt. Det positiva med substitutprodukterna är att de ändå inte kommer upp i köttets klimatpåverkan. Vegoprodukter kan i vissa fall närma sig kyckling i fråga om klimatbelastning.

Bönor fixerar sitt eget kväve

Vi hittar även Elin i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon där hon slår ett slag för svenska bönor. I intervjun får vi lära oss att baljväxter kan, tillsammans med bakterierna i jorden, fixera sitt eget kväve från luften. Man behöver alltså inte gödsla baljväxterna vilket är väldigt positivt eftersom tillverkning och användande av kvävegödsel bland annat leder till utsläpp av växthusgaser. Dessutom har baljväxter lång hållbarhet, det gör att man sällan behöver slänga dom.

Det finns faktiskt ett stort urval av svenska bönor, förutom klassikerna bruna bönor och gula ärter finns många olika sorters trädgårdsbönor och åkerbönor. Tyvärr används många av bönorna till djurfoder istället för att vi äter dom direkt själva.

Det är dags för bönans renässans!

Elin tror att bönans lite tråkiga status handlar om att det är och har vart lite av ”fattigmanskost”, men nu vill hon ha en renässans för bönan då det är ett fantastiskt livsmedel!

I klippet får vi även tips om olika produkter som kan produceras av svenska baljväxter, bl.a. tempeh som är en fermenterad produkt och går jättebra att göra av till exempel åkerbönor. Det går även bra att göra mjöl av bönor som är perfekt för att baka eller göra pasta av och får därmed upp näringsvärdet i produkterna. Baljväxter är proteinrika, klimatsmarta, späckade med vitaminer och näringsämnen vilket gör att det är ett riktigt bra alternativ till animaliska produkter. Dessutom är dom snälla mot plånboken.

Idag odlar vi ca 2% av åkermarken i Sverige med baljväxter. Framförallt fungerar bönor perfekt som avbrottsgröda då de fixerar kväve som gör att det lämnas kvar lite kväve i jorden. Genom att odla baljväxter mellan spannmålsodlingen på samma mark behöver man inte gödsla lika mycket.

Elins favorit som hon vill slå ett extra slag för är den svenska gråärten som är väldigt lik kikärtan, men det fina med gråärten är att den går att odla i Sverige. Det mesta av baljväxterna i våra butiker idag är importerade, vilket är synd, så Elin uppmanar till att vi som konsumenter börjar efterfråga de svenska bönorna!

Leave a Reply