Skip to main content

Tycker du också att det är svårt att veta vad du bör och inte bör lägga i kundvagnen när du handlar mat? Vi är många som vill och försöker att handla och äta mer miljösmart, men det är inte alltid helt lätt att ha koll på vad som är bra och mindre bra…

Hur ska man tänka? Är det ok att äta kött och fisk och hur bra är den ekologiska maten egentligen? Här samlar vi ett gäng tips på sätt att vara lite mer miljösmart när det gäller mat.

Växtriket som bas

Grönsaker, frukt och bär är bra för både dig och miljön. Grova grönsaker som rotfrukter, kål, lök och liknande är fulla med bra näringsämnen, kan lagras länge och är extra klimatsmarta. Bönor, linser, ärter och mörkgröna bladgrönsaker är riktigt bra som proteinkälla.

Potatis och spannmålsprodukter har relativt låg miljöpåverkan. Välj potatis, mathavre, matvete eller liknande före ris då risodlingarna orsakar betydligt större utsläpp. Potatis är dock den gröda som besprutas mest i Sverige, så välj ekologisk potatis.

Rätt kött & fisk

Handla kött-, fisk- och mejeriprodukter med omsorg. Börja med att tänka på mängden, dra ner på din köttkonsumtion. Det gynnar både din hälsa och miljön. Välj sedan ekologiska kött- och mejeriprodukter, svenskt vilt eller svenskt naturbeteskött. Då bidrar du till bättre djurhälsa och att mindre gifter och konstgödsel sprids. Du bidrar också till en friskare natur. I WWF:s köttguide får du hjälp att välja rätt kött.

När det gäller fisk och skaldjur, håll koll på märkningarna MSC, ASC och KRAV, då får du fisk från bestånd som inte håller på att utrotas.

Fisk är nyttigt men tyvärr finns det vissa arter som innehåller hälsofarliga miljögifter och är inte bra att äta för ofta. Håll koll på Livsmedelsverkets fisklista och i WWF:s fiskguide.

Matfett

Minska mängden smör och använd hellre raps- och olivolja. Smör orsakar större utsläpp av växthusgaser.

Välj ekologiskt

Generellt påverkar faktiskt ekologiskt och icke ekologiskt jordbruk klimatet ungefär lika mycket, men ekologiska varor innebär att mycket färre gifter används. Mindre gifter innebär bättre miljö med renare vatten och fler livsviktiga bin, insekter, växter och djur. Ekologiska produkter minskar även risken för de som arbetar på odlingarna att drabbas av olika sjukdomar. Dessutom slipper du få i dig rester av gifter i din mat.

Ät efter säsong

Med ett säsongstänk blir du mer klimatsmart, du spar pengar och du får bättre och godare produkter.

Planera dina inköp – Släng mindre

En tredjedel av all mat slängs, så kan vi inte ha det! Skriv en inköpslista och undvik impulsköp. Använd rester och håll koll på matens livslängd. Lita på dina sinnen, titta, lukta och smaka innan du slänger.

 

Källor:
sverigeskonsumenter.se
wwf.se

Leave a Reply